Turistika na zelený štvrtok

Nočná tura
Toho ročný výstup na Kyčeru som myslel že ani nepôjdem. Veď 18:15 tak intenzívne pršalo že až hrúza. Ale išiel som a nebanujem. O 18:30 keď bol zraz pri Koniarke už nebolo po daždi ani chýru .Ale pršiplášť som mal pre istotu zbalený v ruksaku spolu so suchými vecami na oblečenie pre prípad extrému. A ešte slaninku na opečenie v sedle Kyčeri . Na to aké bolo počasie sa nas zišlo pomerne dosť asi 45. Dali sme akademických 10 minúť pre opozdilcov a vyrazili sme .Keďže toho roku bol veľkonočný štvrtok dosť neskoro 13.4. tak bolo dlho svetlo ktoré nám osvetľovalo cestu. Baterky sme zapínali až niekde v Mraznici. Cesta ubiehala svižným tempom veď to bola skoro rovina po tretie chaty. Tam sme urobili krátku zastávku a pokračovali ďalej. Od Mraznice začalo stúpanie . Vybral som turistické paličky , zapol čelovou a začal stúpať . Trochu prudkého stúpania ,trocha rovinka zase stúpanie dve tri zákruty a sme v sedle Kyčeri. Jednoducho sa to píše ale moje nožičky dostali zabrať. Po 8,5 km som v sedle Kyčeri ,ty zdatnejší su tam dlhšie , nielen mladší odo mňa ale daleko starší ako Ignác Kavecky už opekajú. Musím skonštatovať nemám kondíciu. Vyberiem slaninku na opečenie ,na to som sa veľmi tešil a patrične som si ju vychutnal. Kto sa rozhodol a mal dosť síl, išiel na hrebeň Kýčery. No ja som nemal tie sily ani po posilnení. Pri ohníkoch lebo ich bolo viacej založených bola príjemná nálada. Ty čo sa vrátili z hrebená Kyčeri si doniesli aj medvedí cesnak a niektorý aj zadky od blata lebo cesta bola blatistá a ľahko sa dalo šmyknúť a padnúť. Ale zážitky pekne.
Cesta naspäť bola už ľahšia trebalo trochu dávať pozor na cestu ale dobra hlavne svietiaca čelovka ukazovala smer. Bolo pekne sledovať ako pred nami a za nami osvetľovali okolie lúče svetiel od bateriek.
Toho roku som prišiel domou už o polnoci. Trochu skôr ako inokedy.
Mobilná aplikácia mi ukázala že trasa mala dĺžku 17,20km. Čistého šliapania bolo 4hodiny. Vyrážali sme s nadmorskej výšky 544 a v sedle Kyčery bolo 1075m.n.
Teším sa na ďalší ročník a vrelo odporúčam príďte na výnimočný zážitok.
VINNY

Rok: 2017

Miesto: Hnilická Kýčera

Dátum: 13.4.2017