Turistika na zelený štvrtok

OZ Namsak z Kamennej Poruby
usporiadal na Zelený štvrtok 2. apríla tradičný, v poradí už 7. ročník Nočného turistického pochodu na Hnilickú Kýčeru. Asi najviac sme sa obávali počasia, ktoré bolo skutočne aprílové. To bol teda aj hlavný dôvod, ktorý odradil viacerých zúčastniť sa toho výstupu. Naopak potešila nás ako organizátorov účasť turistov z iných okolitých obcí, ktorí sa o akcií dozvedeli cez internet.
Vyštartovali sme o 19. Hodine od Koniarky. Počasie sa postupne zlepšilo, prestal padať sneh a okolie pripomínalo pravú zimnú krajinku. Čoraz hustejšiu tmu začali narúšať svetelné lúče našich čeloviek.
Po ceste a neskôr po chodníku začal pribúdať čerstvo napadaný sneh. Stúpali sme totiž do nadmorskej výšky nad 1000 m.n.m. V sedle sme tradične rozložili oheň a využili ho na zohriatie a opečenie chutnej klobásy a slaniny ešte pred veľkopiatkovým pôstom. Zdatnejší využili tento čas na výstup samotného vrcholu vo výške 1217 m.n.m., kde snežilo a najmä fúkal silný vietor. V pozadí bolo vidieť časť svetielkujúcej Turčianskej kotliny. Hore sme teda nemali dôvod dlhšie sa zdržiavať a tak sme postupne začali schádzať smerom nadol opäť ku ohňu a ostatným. Tam sme dokončili neskorú večeru, urobili sme si ešte spoločnú fotografiu pri kríži a vydali sme sa na spiatočnú cestu po tej istej trase. Poslední prišli do miesta štartu a cieľa krátko po 1. hodine v piatok nadránom.
Počet zúčastnených bolo 26. Akciu hodnotíme ako úspešnú hlavne preto, že sa nikomu nestal žiaden úraz.
mk

Rok: 2015

Miesto: Hnilická Kýčera

Dátum: 2.4.2015