Spoločný projekt Občianskych združení Galileo a Namsak z Kamennej Poruby

6. augusta 2015 sme zorganizovali autobusový zájazd do Vysokých Tatier. Po prezentácií pred Obecným úradom sme sa zavčas rána vydali na cestu smerom na východ Slovenska. Sedačky autobusu zaplnili väčšinou deti, menší počet bolo dospelých. Našou prvou plánovanou zastávkou bola prehliadka Belianskej jaskyne, ktorá sa nachádza v najvýchodnejšej časti Vysokých Tatier. S doprovodom a výkladom sprievodcu sme v rámci 70 minút prešli celú dostupnú trasu jaskyne, pritom sme museli zdolať vyše 860 schodov pri teplote asi 5 °C. Jaskyňa je vnútri osvetlená a tiež ozvučená, čo jej len pridáva na kráse.
Po prehliadke sme sa presunuli autobusom do Tatranskej Lomnice. Druhým bodom nášho spoločného výletu bolo Skalnaté pleso. Malou, onedlho väčšou a modernejšou kabínkovou lanovkou sme sa za pekných výhľadov dostali do nadmorskej výšky 1754 metrov. Tu hore bolo počasie veľmi príjemné oproti tomu dolu, keď sme sa potili v čakajúcom rade pred stanicou lanovky.
Na Skalnatom plese sme absolvovali aj exkurziu v astronomickom a meteorologickom observatóriu, ktoré nie je bežne prístupné pre verejnosť. My sme sa do jeho priestorov dostali vďaka OZ Galileo. Dominantou stanice je nový moderný pozorovací ďalekohľad s priemerom zrkadla 130cm.
Po prehliadke prišiel čas na voľný program. Niektorí absolvovali výlet lanovkou na Lomnický štít. Popritom sa našli aj ôsmi nadšenci pešej turistiky, ktorí sa pod vlajkou OZ Namsak vybrali smerom dole po nenáročnom turistickom chodníku okolo Zamkovského chaty na Hrebienok a potom popri „zubačke“ do Starého Smokovca. Medzitým sa ostatní presunuli spiatočnou lanovkou ku autobusu odkiaľ sa pomaly vydali na cestu domov. My turisti sme po pár minútach pristúpili do autobusu na zástavke v Smokovci a v kompletnej zostave sme sa zdraví, šťastní, spokojní a plní zážitkov vydali smerom do Kamennej Poruby.
Poďakovanie patrí aj Obecnému úradu v Kamennej Porube za finančnú podporu pri realizácií tohto výletu.
mk

Rok: 2015

Miesto: Vysoké Tatry

Dátum: 6.8.2016