24. ročník Výstupu na Kopanu

Na koniec roku 30.12.2019 usporiadalo OZ NAMSAK spolu s turistami s Kuneradu už tradičný pred silvestrovský výstupu na Kopanú.
Tento rok to bol v poradí 24. Ročník. (ale ten čas letí)
Turisti vyrazili z oboch obci okolo 9 hodine. Z Kamennej Poruby od mládežníckeho centra Koniarka a z Kuneradu od obecného úradu.
Tento rok nám vyšlo počasie. Bolo zamrznuté, snehu trochu a nefúkal vietor. Cesta od Koniarky na Podhorie bola namrznutá a šmykľavá ale vhodnou obuvou, turistickými paličkami a s opatrnosťou sa to dalo zvládnuť.
Pod Bačíkovou skalou sme sa stretli s turistami z Kunerádu, ktorí tam prišli cez Hluchú dolinu .
Pri poľovníckej chatke pod Jánovou lúkou bola dlhšia prestávka . Pre všetkých bolo pripravené varené vínko na zohriatie a pre deti čaj. Je to príjemne občerstvenie pred výstupom na Kopanú. Samotný výstup na Ploštinu je trochu náročnejší.
Tento rok nás bolo asi najviac zo všetkých ročníkov . Na prezenčných listinách sa zapísalo 240 účastníkov a ešte mnohý sa nezapísali lebo sa pripájali z viacerých smerov po trase, trúfam si povedať že nás veľa nechýbalo do 300.
Prispelo k tomu určite ideálne zimne počasie ,mrzlo ale nefúkalo a dohľadnosť bola úžasná. Pri operačke na Ploštine je potrebné si založiť vlastný oheň, alebo sa pridať k partii, ktorá už tak učinila a opiecť si klobásku, alebo dobrú slaninku. Treba tiež spomenúť, že pri týchto ohníkoch sa výborne spievajú vianočné pesničky a vianočne koledy. Toto hodovanie a spievanie na vrchu trvá asi 2hodiny.
Potom sa už smelým a ľahkým krokom lebo sme všetko zjedli vraciame do Koniarky na horúci guľáš a kávičku či čaj. V Koniarke sa o gulaš staral tento rok kuchár Tomaš Rybarik. Guľáš bol vynikajúci, všetci si pochvaľovali.
Každým rokom sa účasť zvyšuje. Určite k tomu prispieva aj dobra príprava. Na zvládnutie takéhoto programu je potrebne sa patrične aj prichystať a zabezpečiť, či po stránke organizačnej ale hlavne tiež aj finančnej. Poďakovanie patri predovšetkým OZ NAMSAK na cele s predsedom Pavlom Kasmanom, Obecným úradom Kamennej Poruby a Kuneradu a všetkým obetavým ľuďom.

Rok: 2019

Miesto: Kopaná

Dátum: 30.12.2019