Otvorenie jarnej turistickej sezóny 2024 na Lietavskom hrade

V sobotu 13. marca 2024 sa skupina 30 nadšených turistov z rôznych generácií a rodinných skupín stretla na parkovisku v Zbyňove, aby spoločne vyrazili na tradičné podujatie “100 jarných kilometrov”. S úsmevmi na tvárach a v srdciach očakávania sa vydali na cestu za dobrodružstvom.
Cesta začala pokojným pochodom cez Zbyňov, pokračovala popod Babice až k prvej zastávke, kde si turisti načerpali nové sily. Následne obišli Budzogan, aby sa stočili smerom na sedlo Patuch. Pri chate Patuch, obklopení rybníkmi plnými rýb a kačiek, si najmä deti užívali krásy prírody a zábavu na hojdačke nad vodou.
Počas turistiky sme sa venovali debatám s témami od prírody, turistiky, varenia, až po kvantovú fyziku. Prebrali sme krásu žien, pálenie destilátov a rôzne iné zaujímavosti, čo pridalo túre na pestrosti a zaujímavosti.
Po krátkej prestávke sa vydali po asfaltovej ceste do Lietavskej Svinnej, odkiaľ už smerovali priamo k hradu. Cesta viedla lúkami, lesom a napokon na hlavnú trasu, ktorá sa vinula k hradu z rôznych smerov. Pri príchode k hradu ich privítala veselá melódia harmoniky.
Na priestranstve pred hradom sa rozliehala hudba a vôňa gulášu, pivka a klobások. Po registrácii a príjemnom pokeci s ostatnými turistami sa vydali na prehliadku hradu, ktorá dodala celému výletu čaro. Vzdali hold ľuďom, ktorí sa o hrad starajú, a po chvíli strávenej v jeho histórii sa vracali späť. Cestu si skrátili okolo piatich studničiek a tábora nad Zbyňovom, aby sa napokon vrátili na parkovisko.
Táto sobota bola plná krásnych zážitkov a spoločne strávených chvíľ. Každý účastník si odniesol nezabudnuteľné spomienky na deň plný objavov a radosti z pohybu v prírode.

Rok: 2024

Miesto: Lietavsky hrad

Dátum: 13.4.2024