Teplických serpentín a Sklabinského hradu

Spomienky na Turistický Výlet: Slnko, Príroda a História v Turci

Nádherný Deň Plný Objavov v Srdci Slovenska

Minulú nedeľu, 28. apríla, sme sa vybrali na turistický výlet, aby sme spoločne objavili krásy Teplických serpentín a Sklabinského hradu. Stretnutie bolo naplánované na 9:30 ráno v Turčianskej Štiavničke, a ako sa ukázalo, bolo to ideálne miesto na začiatok našej dobrodružnej cesty.

Začiatok Cesty: Každý z nás prišiel individuálne, plný očakávania a s úsmevom na tvári. Organizátori, Rudo Stanček a Pavol Kasman, nás privítali s otvorenými rukami a poskytli nám všetky potrebné informácie pre našu túru.

Prírodné Krásy: Naša trasa začala prechádzkou lesom, kde sme obdivovali unikátne technické dielo - sústavu jazierok prepojených vodnými kanálmi, ktoré kedysi slúžili na prívod vody do kaštieľa a parku. Teplické serpentíny nás očarili svojou pokojnou atmosférou, hustým lesom a žblnkotajúcou vodou, ktorá nás sprevádzala po celej trase.

Výhľady, Ktoré Berú Dych: Po zdolaní serpentín sme boli odmenení nádherným výhľadom z vyhliadky Na Kríži. Pohľad na obec a pohorie Malá Fatra bol jednoducho očarujúci. Drevená tabuľa s podrobným popisom panorámy nám pomohla lepšie pochopiť krásu, ktorá sa pred nami rozprestierala.

História, Ktorá Ožíva: Ďalším bodom našej cesty bol hrad Sklabiňa, kde nás združenie Donjon srdečne privítalo. Ich nadšenie a ochota zdieľať históriu hradu boli inšpirujúce. Vstupné, ktoré sme zaplatili, bolo malým príspevkom na podporu ich úsilia o záchranu tejto historické pamiatky.

Gastronomický Zážitok: Ako bodka za naším dobrodružstvom bola ochutnávka kozích syrov, ktoré boli tak chutné, že sme si ich vychutnávali s úsmevom na tvári.

Záver: Z Hradu Sklabiňa sme si odniesli nielen krásne výhľady na okolitú krajinu, ale aj nové znalosti a spomienky, ktoré budeme v srdciach nosiť dlho. Tento výlet bol dokonalým spojením histórie, prírody a spoločenstva. Už teraz sa tešíme na ďalšie podobné akcie, kde budeme môcť znova objavovať skryté poklady našej krásnej krajiny.

Rok: 2024

Miesto: Turčianska Štiavnička

Dátum: 28.4.2024