Cykloturistika do Mojtína v jaskyni svätého Jozefa

**Reportáž: Cykloturistika na Mojtín s osobným opisom účastníka**

V stredu 1. mája, na sviatok svätého Jozefa robotníka, sa konalo podujatie cykloturistika, ktoré zorganizovalo občianske združenie Namsak. Tento deň bol výnimočný nielen pre milovníkov cyklistiky, ale aj pre tých, ktorí hľadajú duchovné obnovenie a krásy prírody.

Podujatie sa začalo o **11:30** stretnutím pred penziónom Kleopatra, kde sa cyklisti zhromaždili, aby spoločne vyrazili na trasu dlhú približne **80 km**. Trasa viedla z Rajeckej doliny cez malebné Čičmany, pokračovala cez horské serpentíny Zliechova až do cieľa v Mojtíne.

Vrcholom podujatia bola **svätá omša** o **14:30** v Jaskyni svätého Jozefa, kde sa účastníci mohli zamyslieť a nabrať nové sily pre zvyšok cesty. Po omši nasledovala posledná etapa cez Prečin a Domanižu, kde cyklisti mohli obdivovať rozkvitnutú prírodu a vychutnať si posledné kilometre spoločnej jazdy.

Jeden z účastníkov opísal svoje zážitky nasledovne:
"Dňa 1. mája na sviatok sv. Jozefa robotníka sme sa zúčastnili na sv. omši v netradičnom prostredí. V blízkosti obce Mojtín v okrese Púchov sa práve v tento deň už po niekoľkýkrát za sebou konala sv. omša v Jaskyni sv. Jozefa. Je to zaujímavé a pekné miesto v lese asi 10 minút chodníkom od hlavnej cesty. Sv. omšu celebroval miestny pán farár a zúčastnilo sa jej asi 40 veriacich. Z našej strany to bola cyklopúť. Využili sme hlavne veľmi pekné počasie a okolo poludnia sme vyrazili na bicykloch trasou: Kamenná Poruba – Rajec – Čičmany – Zliechov – Mojtín s príjemnými zastávkami na oddych a občerstvenie. Naspäť sme sa pre zaujímavosť plánovane vracali inou trasou: Pružina – Domaniža – Rajec. Domov sme sa šťastne vrátili posilnení na duchu, čiastočne unavení športovým výkonom, ale hlavne zdraví a bez úrazu. Technika nesklamala, fungovala perfektne, neriešili sme žiadnu poruchu. Takýmto spôsobom sme teda prežili Sviatok práce my."

Celý deň bol naplnený spoločenstvom, zdravým športovým duchom a obdivom k prírodným krásam Slovenska. Organizátori aj účastníci sa už teraz tešia na ďalšie podobné akcie, ktoré spájajú ľudí s rôznymi záujmami v jedinečnom zážitku.

Tešíme sa, že sa pridáte na ďalšie podujatie a spoločne prežijeme ďalší nezabudnuteľný deň na bicykloch.

Rok: 2024

Miesto: Mojtín

Dátum: 1.5.2024