čistenie prírody 2024, deň Zeme

“Hrdinská Bitka s Odpadkami na Kopanej”

V sobotu 26. apríla 2024 sa skupinka odvážlivcov z občianskeho združenia Namsak rozhodla, že sa postaví tvárou v tvár svojmu najväčšiemu nepriateľovi – odpadkom v prírode. Ako každý dobrý príbeh, aj tento začal zrazom hrdinov na tajnom mieste – pri koniarke, kde bolo viac koní ako ľudí.

S odhodlaním v srdciach a rukaviciach na rukách sa vydali na cestu, ktorá bola krásna, ale prudká ako cesta na Gerlachovský štít. Ženská časť expedície si mohla myslieť, že ide o módnú prehliadku v lístoch čo siahali po kolena , zatiaľ čo muži dýchali ako parné lokomotívy – ale všetci vedeli, že ich čaká osudová bitka s odpadkami.

Predseda združenia, ktorý by mohol byť pokojne aj turistickým sprievodcom, ich viedol po “najkrajšej trase”, ktorá bola tak nádherná, že aj odpadky sa z nej zrejme hanbili a ušli. Na Kopanej ich čakalo prekvapenie – odpadkov bolo ako šafránu, maximálne pol vreca. Zdá sa, že lesné hospodárstvo malo väčší problém s nedohorenými drievkami po silvestrovskom opekani než s odpadkami.

Po krátkom odpočinku, kde sa hrdinovia posilnili slaninou a borovičkou (lebo bez toho by to nešlo), sa pustili do zbierania toho, čo tam vlastne ani nebolo. Cesta späť bola ako víťazný pochod – odpadky zbierali len sem-tam, lebo turisti sa zrejme naučili, že les nie je smetisko.

No a potom prišiel šok – pri poľovníckom posede na Novej Lúke našli fľaše od alkoholu. Kto by to tam len mohol nechať? Turisti, poľovníci, alebo možno lesné zvieratká oslavujúce narodeniny? To zostane záhadou.

Napokon sa ukázalo, že najväčším úlovkom dňa bola jedna fľaša a pol vreca odpadkov. A tak sa naši hrdinovia vrátili domov s pocitom dobre vykonanej práce a s vedomím, že ich les je o niečo čistejší. Ďakujeme vám, milí turisti, že ste si svoje odpadky odniesli a nechali les v takom stave, že naši hrdinovia mali takmer voľno.

Rok: 2024

Miesto: Kopaná

Dátum: 26.4.2024